Op internet kwam ik ‘de schijf van vijf voor je lijf’ tegen. Een té mooi plaatje om voor mijzelf te houden (en delen mag van de maker dus dat is fijn)!

Wanneer het lichaam signalen afgeeft (spanning, pijn, verhoogde ademhaling etc.) is het belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed. Te vaak echter maken we deze signalen kleiner of negeren deze. Met alle gevolgen van dien. Als traumacoach zet ik diverse lichaamsgerichte technieken in. Eenvoudige maar zeer effectieve technieken om spanning, stress, diep opgeslagen pijnen en onverwerkte emoties los te laten.

De schijf van vijf voor je lijf laat op een overzichtelijke manier zien wat jouw lichaam nodig heeft. Ik help jou daar graag bij.

Spanning vraagt om aandacht

Waar komt de spanning vandaan? Wat ligt er verborgen onder de klacht ‘spanning’? Waar voel je de spanning? Het kan zijn dat je wél de spanning voelt maar niet kunt duiden waar deze vandaan komt. Of dat je wel weet waarom je gespannen bent, maar niet in staat bent om er iets aan te doen zodat je meer ontspanning ervaart. Onderdrukte spanning zal leiden tot onbalans, onbalans in je lichaam én dus ook in jouw zenuwstelsel. Spanning vraagt niet voor niets om aandacht.

Emoties willen stromen

Hoe vaak slik jij je tranen weg? Of uit je jezelf niet helemaal in geval van een ruzie of bij boosheid? Het onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat je de energie die vrijkomt niet loslaat. In plaats daarvan wordt deze vastgezet in het lichaam. De energie gaat niet ‘naar buiten maar naar binnen’. Door het onderdrukken van de stress en emoties kun je klachten krijgen. Emoties willen dus geuit worden. Emoties willen stromen.

Gedachten komen en gaan

Gedachten komen op, zonder dat wij daar invloed op hebben. We sturen onze gedachten niet, gedachten gaan hun eigen koers. Het probleem is vaak niet dat we gedachten hebben. Het feit dat we die gedachten (vaak) serieus nemen kan echter wel een probleem zijn. Spanning kan zich opbouwen waardoor klachten kunnen ontstaan. Wil je dit voorkomen dan dien je bewust te zijn van het feit dat gedachten komen én ook weer gaan. Het is aan jou welke waarheid of gevolgen je aan deze gedachten hangt. Ben je in balans, dan ben je in staat om te redeneren. Is je lichaam echter in onbalans, dan lukt dat niet of minder.

Pijn wil ruimte

Chronische stress en onverwerkt trauma kunnen fysieke klachten veroorzaken. Zelfs als je brein een gebeurtenis is vergeten, kan het lichaam nog reageren op triggers zoals geuren, kleuren of geluiden. Niet alleen emotionele pijn, maar ook fysieke pijn wil aandacht en ruimte. De gevolgen van trauma of chronische stress kunnen niet geheeld worden door het toepassen van (alleen) praattherapie. Waarom dit is, kun je lezen onder het kopje ‘traumaheling’. Lichaamsgerichte therapie is noodzakelijk om de vastgezette pijn en emoties los te kunnen laten. Pijn wil ruimte, pijn wil losgelaten worden.

Onrust zoekt houvast

Houvast betekent letterlijk “iets om je aan vast te houden” en wordt figuurlijk gebruikt om een gevoel van zekerheid, stabiliteit of steun te beschrijven. Het helpt om je staande te houden in moeilijke of onzekere tijden. Wanneer je onrust ervaart, kan dat angst en stress veroorzaken. Dit heeft weer gevolgen voor jouw zenuwstelsel. Onrust zoekt niet voor niets houvast. Deze houvast maakt het namelijk mogelijk om rationeler en rustiger te reageren op uitdagende situaties.

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of wil je meer weten over de technieken die ik kan inzetten om jou te helpen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ik kijk uit naar jouw bericht.

Angelique